MeRvE__ 23.10.2014 16:25 Huşu' un manası; kalpte, azalarda, seste, bakışlarda, yürüyüşte sükunet ve mutmainliktir.
Allah-u teala şöyle buyuruyor:
"Doğrusu onlar iyi işlerde yanşıyorlar, korkarak ve umarak bize yalvarıyorlar, bize karşı gönülden saygı duyuyorlardı." (Enbiya: 90)
Huşu' şu şekilde ibadet olur:
Kul, Allah-u teala'nın huzurunda sakin ve mutmain bir şekilde durur. Böylece Allah-u teala'ya huşu' ibadetini yapmış olur.
Örneğin; namaz kılan kişi, namaz sırasındaki duruşunda ve hareketlerinde huşu' halinde olmalıdır. Şöyle ki; namaza acele etmeden, sakin bir şekilde gitmeli, namaza durduğunda ise başını önüne eğerek sadece secde yerine bakmalıdır. İşte böylece namazda huşu' lu olarak Allah-u teala'ya huşu' ibadetini yapmış olur.
Kul eğer bir velinin mezarının karşısında veya herhangi bir şahsın karşısında Allah-u teala'ya karşı namazda durduğu gibi hiç hareket etmeden saygı duruşu yaparsa ondan bir şey istemese bile ona huşu yapmış olur. Böyle yapmak büyük şirktir.
Aynı şekilde tıpkı Allah-u teala'ya karşı huşu' duyduğu gibi gerek kalbi ve gerekse azalarıyla sakin bir vaziyette bir velinin kabrine yürüyerek giderse ona huşu ibadetini yapmış ve büyük şirk işlemiş olur. Zira huşu'nun asıl yeri kalptir ve kalbin durumu azalara da yansır.