YaMaN_ 23.10.2014 17:17 6 - Kaderin, Hayır ve Şerrin Allah'tan Olduğuna İman Etmek
YaMaN_ 23.10.2014 17:17 6 - Kaderin, Hayır ve Şerrin Allah'tan Olduğuna İman Etmek
Kadere iman Allah'ın ezeli ve kadim olan ilmine ve O'nun dilediği şeyin mutlaka olacağına ve Allah'ın kudretine genel olarak imandır.
Kadere imanın Allah katında geçerli olabilmesi için şu dört şeye şeksiz şüphesiz iman etmek gerekir:
Birincisi:
Allah'ın ezeli ve kadim ilmine iman etmektir.
Allah-u teala ezeli ve kadim ilmi ile ne olacağını bildi ve bu ezeli ilmiyle bildiği şeyleri yazdı.
İkincisi:
Allah'ın olmasını dilediği şeyin mutlaka olacağına, olmamasını dilediği şeyin mutlaka olmayacağına, gökte ve yerde meydana gelen bütün hareket ve sessizliklerin Allah'ın izniyle olduğuna iman etmek.
Üçüncüsü:
Allah-u teala'nın bütün mahlukatı yarattığına ve kainatın içindeki her şeyin Allah'ın yaratmasıyla ve takdiriyle meydana geldiğine iman etmek.
Dördüncüsü:
Kendisine isabet eden şerrin kendisinden başkasına isabet edebileceği halde kendisine isabet ettiğini zannetmemek. Veya kendisine isabet eden hayrın bir tesadüf sonucu kendisine isabet ettiğine inanmamak.
Allah-u teala şöyle buyuruyor:
"Şüphesiz biz her şeyi (önceden tesbit edilmiş) bir kaderle yarattık." (Kamer: 49)
Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
"Allah'tan başka ibadete layık ilah olmadığına ve benim hak olarak gönderdiği rasulu olduğuma şehadet etmedikçe, ölüme, ölümden sonra dirilmeye, kadere iman etmedikçe kimse mü'min olamaz." (Tirmizi)
"Her şey kaza ve kader iledir. Akıl ve ahmaklık bile." (Buhari-Müslim-Malik)
Her şey Allah'ın takdiri iledir. İnsanların yaptığı işleri de Allah yaratır. Yalnız insanlar yaptıkları işleri kendileri yapmış olmaları sebebiyle yaptıklarından kendileri sorumlu tutulurlar. Çünkü Allah her insana iyiyi kötüden ayırabilme kabiliyeti vermiş ve hayrı emredip şerri yasaklamıştır.
Allah-u teala şöyle buyuruyor:
"Sonra da ona gideceği yolu gösterdik. Kimi şükrederek bu yoldan gider; kimi de kafir olarak ondan sapar." (İnsan: 3)
Allah-u teala kıyamete kadar olacak her şeyi ve bütün insanların yapacakları şeyleri Levhi Mahfuz'da yazdı. Allah-u teala için zaman kavramı olmadığı için bütün bunları ilmiyle yazdı. İnsanları yaptıkları amelde zorlamadı. Allah-u teala'nın bunları yazması ezeli ilminden dolayıdır.
Allah-u teala için zaman kavramı söz konusu olmadığından, bir mahluğu yaratmadan önce onun ne yapacağını, neler işleyeceğini bilir. İşte Allah bu ilmiyle, insanların ileride neler yapacağını bildiğinden, onların cennetlik mi yoksa cehennemlik mi olduğunu, daha onlar doğmadan önce yazdırır. Fakat Allah'ın bu yazdırması, kulların amelleri üzerinde zorlayacak manasına gelmez. Kul, amelleri kendi cüz'i irade ve isteğinin doğrultusunda yapar. Allah'ın takdiri ise onun yapacağı amelleri önceden yazdırmasıdır.
Allah-u teala şöyle buyuruyor:
"Her şeyi yarattı. Öyle ki onu bir kaderle takdir etti." (Furkan: 2)
Allah-u teala şöyle buyuruyor:
"Yeryüzüne ve size isabet eden herhangi bir musibet yoktur ki onu yaratmadan önce o, bir kitapta olmasın. Doğrusu bu, Allah'a kolaydır. Bu, kaybettiğinize üzülmemeniz ve size verdiğiyle şımarmamanız içindir. Allah kendisini beğenip övünen kimseleri sevmez." (Hadid: 22-23)
Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
"Bil ki! Ümmet bir şeyde sana fayda vermek için toplansalar ancak Allah-u teala'nın sana yazdığından başka bir şeyle sana fayda veremezler. Ve sana bir şeyle zarar vermek için toplansalar yine ancak Allah-u teala'nın sana yazdığından başka bir şeyle zarar veremezler." (Buhari, Müslim)